jueves, 7 de noviembre de 2013

PAUTES per començar el FLOORBALL a les ESCOLES

ÍNDEX



1.    Abans de la pràctica 
A.  A qui van dirigides aquestes pautes 
B.  Material necessari per a la pràctica                                                 
B.1 La tria d’estics
B.2 On puc aconseguir el material?
C. El Floorball i les edats escolars 

2.    Durant la pràctica 
A.    Agafament correcte de l’estic 
A.1 Exercicis
B.    Desplaçament amb la pilota
B.1 Exercicis
B.2 Jocs per treballar el desplaçament
C.   La passada 
C.1 Exercicis
C.2 Jocs per treballar la passada
D.   El Llançament 
D.1 Exercicis

3.    Desprès de la pràctica
4.    Més informació 



1. ABANS DE LA PRÀCTICA

A. A qui van dirigides aquestes pautes.

L’objectiu o finalitat d’aquest document és donar a conèixer unes pautes bàsiques als mestres d’Educació Física per poder desenvolupar amb garanties i qualitat, i organitzar una unitat didàctica de Floorball, en funció del nombre d’alumnes, edats, instal·lacions, disponibilitat de material, el temps, etc.


B. Material necessari per realitzar la unitat didàctica.

El material necessari per poder desenvolupar una unitat didàctica de Floorball és el següent:
·         Un estic de floorball per a cada alumne.
·         Una bola de floorball per a cada alumne.
·         Dues porteries petites (60x90cms).
·         Material bàsic d’Educació Física.

B.1. Els estics

La tria d’estics:
·         Mida dels estics: El millor és que cada nen tingui un estic adequat a la seva alçada, ja que l’estic ha d’arribar fins al mèlic de cadascú.

·         Lateralitat dels jugadors: La tria d’estic ha de ser molt diversa en quan a la lateralitat. Els estic s es caracteritzen per ser “lefts” o bé “rights”. La gran diferencia entre un i altre, és la manera d’agafar aquest i el costat cap el qual la pala de l’estic està girada. Normalment, en general, els jugadors que són a la seva vida quotidiana dretans, en el floorbal solen ser “lefts”, ja que la seva ma de dalt, la ma de domini, és la dreta; i a l’inrevés amb els esquerrans, que normalment al floorbal solen ser “rights” perquè la seva ma de domini és l’esquerra. Tot i això, no existeix cap regla per que sigui així, ja que hi ha jugadors que no compleixen aquesta norma; el més important és el que els nens provin, i agafin ells amb total llibertat amb quin costat es senten millor. Solament és una petita ajuda, per fer poder fer un bona tria.

·         Flexibilitat dels estics: Existeixen diferents flexibilitat d’estic. Amb aquesta ens referim a la capacitat de doblegar que té l’estic, a la seva major o menor rigidesa. Els estic d’iniciació solen ser més rígids, dificultant una miqueta els aspectes tècnics, però permeten una major vida a l’estic. També destacar que sovint, els estics d’iniciació són rectes facilitant el problema de la lateralitat.


B.2. On puc aconseguir el material:

Aconseguir material de Floorbal com qualsevol altre esport, amb les noves tecnologies es bastant fàcil. Tot i ser un esport de baix cost, hem de ser conscient que per duu a terme les pràctiques a una sola escola necessitem una gran varietat d’estics ,la qual cosa fa que augmenti el cost. Això es degut  que no tots els alumnes tenen la mateixa alçada, i no a totes les classes tindrem els mateixos “rights” i “lefts”.

És per aquesta raó, que des del Comitè Català de Floorball us facilitarà qualsevol material per mitjà d’un lloguer reduït, únicament com a cost de manteniment del material. De la mateixa manera que en aquelles activitats portades a termes a través del CCF, com alguna promoció o trobada, el material serà a càrrec del comitè.



C. El floorball i les edats escolars.

El Floorball es pot practicar a qualsevol edat, és per això que des del Comitè Català de Floorballl considerem que totes són bones per iniciar-se en el Floorball. A continuació, expliquem el perquè dels floorball en edat escolar, i ho fem des de dues respectives: una perspectiva més general i altre més específica respecte l’àrea d’Educació Física.

Objectius general propis del segon cicle

Primer de tot, perquè al llarg de l’etapa primària és on els nens i les nenes milloren considerablement la capacitat de deducció, així com la reflexió i la memorització, facilitant la introducció d’esports nous per a ells. També es sabut que la concentració augmenta de forma qualitativa, però no per molt temps. Aquí és interessant la pràctica del Floorball, proporcionant la novetat gràcies, especialment, per la introducció a les classes de l’estic. En aquestes edats, tot i que la capacitat de concentració millora però en curts terminis, els hem d’ajudar amb esports que per si sols, com és el floorball, sigui motivador. A més a més, el floorbal  l té infinitats de possibilitats on tant amb les pilotes i els estics podem fer i variar mil exercicis i jocs (*), però que com a qualsevol esport, les limitacions no les posa aquest, sinó les persones que ho practiquen.

En segon lloc, de forma general i resumida som conscients que en aquesta etapa dels nens, la seva sociabilitat evoluciona, interessant-se pel seu grup i es mostres mes revoltosos i agressius. Es sobretot, en aquest últim punt, l’augment de l’agressivitat, on el floorbal pot ajudar als nostres alumnes a ser tolerants i acceptar normes, ja que no permet cap tipus de contacte, i han de buscar noves alternatives per intentar jugar, com ara el joc en equip, i la picaresca de sense contacte treure una pilota, etc. A part, de com qualsevol altre esport col·lectiu afavoreix les relacions personals entre les persones que ho practiquen.

En tercer lloc, La seva afectivitat varia d’un extrem a un altre, d’allò positiu a allò negatiu. La seva moralitat millora en quan a saber que és el be i el mal, i que el bé en moltes ocasions genera satisfacció encara que li exigeixi sacrificis. En aquest, considerem important la practica del floorball, ja que es un esport on, les normes determinem on està lo correcte i el que no, així com que sense esforç no hi ha recompensa, i això el floorball és molt clar. És un esport on els gestos tècnics són vitals per a una evolució del grup.

Objectius de l’àrea d’Educació Física del segon cicle

Capacitats físiques ( Força, Resistència i Velocitat )
Lateralitat.
Coordinació ( Desplaçaments, girs i salts )
Capacitat oculo-manual / Implement
Valors ( Joc en equip, joc contra un rival, respecte per les normes, acceptació d’un mateix i el rival, el joc i les normes )
Relaxació muscular – Coneixement del cos





2. DURANT LA PRÀCTICA

A. Agafament correcte de l’estic.

1.    El primer pas és definir si el jugador és “left” o “right” amb les notes explicades anteriorment.
2.    Els deixarem que provin de forma lliure, tot i que cal deixar clar la premissa que la ma amb la que hauran de dominar l’estic és la de dalt perquè és la ma que sempre tindrem agafat l’estic.
                 
                              Fotografia d’una jugadora left                                         Fotografia d’un nen jugador right
3.    Per tant, la mà de dalt sempre agafarà l’estic, i ho farà des de l’extrem d’aquest.
4.    L’altre ma, la ma que va a sota, la col·locarem dintre del grip, a una distància aproximada podria ser l’amplada de les espatlles( veure fotografia ). Amb aquest agafament hem de baixar l’estic, flexionar-nos i jugar d’aquest manera. ( En el cas que s’ajuntin massa les mans, la conseqüència es l’elevació de l’estic en diferents gestos ).




Exemple correcte d’agafar l’estic

5.    Una vegada baixem l’estic cap al nostre costat de domini, cal saber que el costat en el que es queda la pala li direm el nostre costat bo, i l’altre el dolent.
6.    Per poder agafar bé l’estic, és molt important no quedar-nos amb les mans, sinó amb tota la postura del cos. És bàsic al flexió dels genolls i no doblegar l’esquena per veure millor i no fer-se mal.



Exemple de com agafat l’estic i flexió de genolls


A.1. Exercicis

1. Donar tocs a la pilota sense que caigui al terra.

2. Tocar la pilota amb els dos costats sense deixar les mans. Una variant de major dificultat es recomanar que mirin la pilota de reüll.

3. Tocar la pilota amb els dos costat deixant  ( als extrems dels costats ) la ma de sota.

4. Girar amb la pilota en els dos sentits.

5. Passar la pilota entre les cames, de davant a enrere.

6.Fer “vuits” amb la pilota al voltant dels peus.




B. Desplaçament amb la pilota.

Per poder desplaçar-se amb la pilota haurem d’incidir en portar la pilota a prop per poder controlar millor i aixecar el cap per tenir una millor visió de joc.


                   
Fotografia d’un nen jugador desplaçant-se amb la pilota


B.1. Exercicis

1. Fer zig-zag al voltant del cons.

2. Girar al voltant del cons. Fer un zig-zag amb voltes completes a cada con.


B.2. Jocs per treballar el desplaçament amb pilota

1. Les quatre cantonades
Necessitarem 4 cercles per poder fer un quadrat, i així dibuixar les quatre cantonades amb els cercles. El joc juguen 5 persones. A cada cercle i ha d’haver un jugador amb un estic i una pilota, i el jugador sense cercle es posarà al mig. A la senyal, s’han de canviar de lloc sense perdre la pilota.
2. El comecocos
Cada jugador tindrà una pilota de d’un mateix color, per exemple blanc; excepte 3 o 4 jugadors que tindran la seva pilota d’un altre color. Aquests són els “comococos” i hauran d’intentar pillar a la resta sense ningú perdre la pilota. Es pot jugar de forma lliure, caminant/corrent per sobre les línies...
3. Cara i creu
Tots dos jugadors estan espatlla amb espatlla. Un d’ells serà creu i l’altre cara. A la senyal del mestre, si crida cara, aquestes els cara han de pillar a la creu. Controlant i sense perdre la pilota.
4. Bulldog
Tots els jugadors es posen als extrems de la pista, excepte un que serà el bulldog. A la senyal, tots els jugadors han d’anar corrent fins a l’altre extrem. Durant el trajecte, el bulldog ha d’intentar treure la pilota respectant les normes del floorball. Si això, succeeix la persona que ha perdut la pilota es converteix en bulldog. Una variant de major dificultat, es enlloc de canviar el bulldog, es van sumant bulldogs.
5. Carreres de relleus
Podem realitzar tot tipus de carreres de relleus amb o sense obstacles ( ponts per on han de passar la pilota per sota, bancs suecs que han de fer saltar la pilota, bancs per fer rebotar la pilota abans de continuar, etc. )

C. La passada

La passada por ser de dues maneres, depenent el gest tècnic que realitzem. És per això que classifiquen la passada en dus: passada d’arrossegament i la passada de canell.



Fotografia on el noi comença la passada, arrosegant la pilota per passar-la la noia.


·         La passada d’arrossegament:
o   En tot el gest tècnic la pilota està enganxada a la pala, des del principi fins que surt en direcció al company.
o   La pilota, juntament amb el pal, han de començar ben darrera i anem girant la pala fins que miri al company que li volem passar.
o   La pilota comença a la part interior de la pala i mentre tirem cap endavant l’estic, la pilota ella sola s¡anirà cap a fora.
o   Quan el pal està davant nostra, la pala mira al company i llancem la pilota.



Fotografia d’un noi i una noia passant-se

·         La passada de canell:
o   La pilota està davant nostre i el pal lleugerament darrera nostra.
o   La punta de la pala ha de mirar a la pilota.
o   Aproparem el pal i en el moment que entri en contacte amb la pilota girarem el canell, col·locant la pala perpendicular al lloc on volem llançar la pilota.
o   Una vegada, fent el gir de canell continuem arrossegant la pilota, convertint-se la passada de canella d’arrossegament.

·         Aquests gestos, amb petites modificacions tècniques es poden realitzar amb els costat dolent.




C.1. Exercicis

Per parelles, un davant de l'altre, realitzar passades, podem anar variant seguint aquestes idees:
1. Parar la bola abans de copejar
2. No parar la bola
3. Tractar de passar la bola elevada, el nostre company la pararà amb qualsevol part del cos excepte braços i cap, després la controlarà amb l'estic, per tornar-la a passar.
4. Escurçar la distància entre els passadors fins a 3 o 4 metres.


C.2. Jocs per treballar la pasada

1. Ànec marejat: tots es passen la bola al voltant d'un jugador que se situa en el centre i que intenta tocar la bola per “salvar-se”.
2. Escombrar la casa: el grup es divideix en dos equips. Cada equip en una meitat del camp. Distribuïm gran quantitat de boles per la pista. Al senyal es tracta de passar totes les boles possibles al camp contrari en un temps determinat. En finalitzar el temps, l'equip que tingui més boles en el seu camp perd.








D. El llançament

Igual que en la passada hem de distingir:
·         Tir d'arrossegament: el gest tècnic és similar al de la passada tret que per afegir més potència al tir, pressionem amb la mà d'a baix el pal alhora que tirem de la mà d'a dalt, això provoca que el pal de doble i en estirar-se li transmeti més potència a la bola. S'empra en tirs a mitja distància mentre ens desplacem amb la bola.


                      
Fotografies d’un jugador llançant a porteria. La fotografia de l’esquerra és un tir d’arrossegament, mentre que a la dreta podria ser la finalització del primer tir o bé un tir de canell.




·         Tiro de canell: és el tir més útil per “rematar” no necessitem molta potència, solament rapidesa en l'execució del moviment.

·         Slap shot: s'empra en tirs des de lluny, sempre que no tinguem cap rival a prop. La bola està lleugerament avançada, a l'altura del peu dret per a jugadors “*left”. Col·loquem el pal paral·lel al sòl, sense sobrepassar l'altura de la cintura. Copegem el sòl uns 20 o 30 centímetres abans de la bola i flexionem el pal. Copegem la bola i detenim l'estic abans que aquest sobrepassi l'altura de la cintura.

                    


            
Fotografia d’una jugadora realitzant un slap shot. A l’esquerra observem l’inici del tir, amb el pal amunt i al finalitzar s’observa la flexió de genolls.


D.1. Exercicis

Tir a dianes:
Col·loquem maons, cons, bitlles, etc. Enfront de cada grup. Guanya l'equip que els derroqui primer. També podem posar una tela en la porteria amb forats de diferent grandària i diferent puntuació.
Bitlles sobre bancs suecs:
Dividim la classe en dos grups, cada grup en una meitat de la pista. En la línia central col·loquem bancs suecs i sobre ells diferents materials (cons, maons, bitlles, pilotes, etc.) al senyal intenten derrocar-los, l'equip que derroqui més és el guanyador. (Per evitar *cops de pilota d'un equip a l'altre, la distància des de la qual han de llançar serà adaptada a l'edat i habilitat dels participants, mai massa prop del banc)
3. DESPRÈS DE LA PRACTICA

Una vegada finalitzada la pràctica de la unitat didàctica de floorball, des del comitè català de floorball es proporcionem en aquest apartat uns ítems d’avaluació, els quals us poden ser útil per finalitzar-la.


1. Es desplaça conduint una pilota amb l’estic.
2. Passa i recepciona una pilota amb un company.
3. Passa i recepciona una pilota amb un company desplaçant-se d’un lloc a un altre.
4. Llança a porteria des de diferents llocs.
5. Millorar a partir de la pràctica del treball individual i en equip.
6. Es mostra content/feliç jugant a floorball independent del seu nivell i de la resta.
7. S’integra be dintre del grup.

Així, de totes maneres pensem que la evolució ha de tenir un caràcter formatiu, ja que a més de la valoració dels progressos en el pla motiu, ens interessa constata l’evolució en altre sèrie d’aspecte alguns com: l’àmbit cognitiu, el grau de satisfacció dels nenes i les nenes, l’esforç i el interès a les activitats... Sabem que com a mestre d’educació física aquest tipus d’evolució és així, però volem transmetre la nostra manera d’entendre l’activitat física i tot el seu context.

També, com a comitè català de l’esport us pleguem, si us plau, que juntament amb aquest dossier, al final, trobareu una enquesta la qual demanem que ompliu per poder millorar la nostra tasca com a comitè i poder promoure amb mes qualitat i eficiència el floorball. Per nosaltres és important la vostra opinió, ja que sou els mestre d’educació física els que realitzeu aquesta unitat didàctica, i com a mestre d’aquesta àrea i els vostres coneixements a la vostra tasca, pensem que és important saber que voleu, que canviareu i que desitgeu en un futur.




4. Més informació

Per a més informació visiteu la web del comitè català de Floorball ( http//:www.ccf.cat ) i/o bé poseu-vos en contacte amb el coordinador de l’àrea de promoció, Javier Cabezas, a través del correu electrònic ( ccfpromocions@gmail.com ) o del mòbil
( 686.167.155 ).

Recordeu que des del comitè estem a la vostra disposició i qualsevol dubte, suggeriment o altre aspecte estarem atents.




ACTUALITZACIÓ: 11/11/2013

No hay comentarios:

Publicar un comentario